Jadłospis
PONIEDZIAŁEK
19/05/2025

Śniadanie
- Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
- Masło (z mleka)
- Kielbasa krakowska sucha
- Sałata, pomidor
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne,miód wielokwiatrowy)
- Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa pomidorowa z ryżem (woda, łopatka, ryż, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przecier pomidorowy, jogurt naturalny (z mleka), śmietana 18% (z mleka)jogurt naturalny (z mleka))
- Makaron z serem białym (makaron(, mąka pszenna, jaja), biały ser (z mleka),śmietana 18% (z mleka), cukier trzcinowy)
- Banan
- Kompot jagodowy (woda, jagoda mrozona, miod wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Kajzerka (mąka pszenna)
- Masło 82% (z mleka)
- Pasta jajeczna (jaja, jogurt naturalny (z mleka), papryka słodka mielona, szczypiorek, pieprz czarny mielony)
- Ogórek kwaszony
- Herbata slodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7
WTOREK
20/05/2025

Śniadanie
- Kasza kuskus perłowy na mleku (mleko 2%, kasza kuskus perłowy (pszenica)
- Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
- Masło (z mleka)
- Szynka drobiowa
- Sałata, papryka
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Arbuz
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną (woda, kasza jęczmienna (pszenica), marchew, por, seler, cebula, śmietana (z mleka), jogurt nmaturalny (z mleka), masło 82% ( z mleka), sól niskosodowa, pieprz czarny)
- Ziemniaki
- Kotlet mielony (łopatka, bulka tarta (pszenica), jaja, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, olej kujawski)
- Sałata lodowa z jogurtem (sałata lodowa, jogurt naturalny (z mleka))
- Kompot z owocow mieszanych ( woda, miesznka kompotowa mrozona, miod wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Chleb pszenno – żytni (maka pszenna, żytnia)
- Masło 82% (z mleka)
- Ser żółty (z mleka)
- Pomidor, sałata
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 7
ŚRODA
21/05/2025

Śniadanie
- Pieczywo (chleb pszenno – żytni, (maka pszenn, zytnia), bułka kukurydziana)
- Szynka wieprzowa, schab pieczony,
- Sałata, rzodkiewka, szczypiorek
- Arbuz, grjpfrut
- Kawa zbożowa slodzona miodem wielokwiatowym (kawa zbozowa (pszenica), mleko 2%, miod wielkwiatopwy))
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Barszcz czerwony z ziemniakami (składniki: woda, burak czerwony, ziemniaki, marchew, cebula,seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), masło 82% (z mleka), cytryna, cukier trzcinowy)
- Ryż z kurczakiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym (ryż, filet z indyka, przecier pomidorowy, zioła, papryka, marchew, cukinia, cebula, czosnek)
- Kiwi
- Kompot owocowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, mieszanka kompotowa mrożona)
Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek
- Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, cukier, olej rzepakowy, kakao naturalne, mleko 2%)
- Mleko 2%
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Marchew
Alergeny: 1, 3, 7
CZWARTEK
22/05/2025

Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
- Masło 82% (z mleka)
- Kiełbaski cielęce
- Ogórek zielony
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
- Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7, 9

Obiad
- Rosoł drobiowy z makaronem (woda, udziec z indyka, makaron (mąka pszenn, jaja), marchew, pietruszka, cebula, por, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, sol niskosodowa)
- Kasza jęczmienna (pszenica)
- Bitki z karkowki (karkowka, maka pszenna, olej rzepakowy)
- Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
- Kompot wiśniowy slodzony miodem wielokwiatowym (woda, wiśnia mrożna)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Chleb pszenno – zytni (maka pszenna, zytnia)
- Masło 82% (z mleka)
- Ser biały (z mleka), miód lipowy
- Mleko 2%
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Gruszka
Alergeny: 1, 7
PIĄTEK
23/05/2025

Śniadanie
- Płatki ryżowe na mleku (mleko 2%, płatki ryżowe)
- Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
- Masło 82% (z mleka)
- Jajko gotowane na twardo
- Salata
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Arbuz
Alergeny: 1, 3, 7

Obiad
- Zupa pieczarkowam z makaronem (woda, udziec z indyka, makaron (mąka pszenna, jaja), pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, smietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), soł o obnizonej zawartosci sodu, pieprz czarny ziarnisty, lisc laurowy, ziele angielskie)
- Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
- Ryba panierowana (ryba dorsz, bulka tarta(pszenica), jaja, olej rzepakowy)
- Surowka z selera z jogurtem ( seler, jabłko, jogurt naturalny (z mleka), cytryna)
- Kompot wiśniowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, wisnia mrożona)
Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek
- Babka piaskowa (maka pszenna, jaja, maka ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier)
- Mleko 2%
- Herbata slodzona midem wielokwiatowym
- Truskawki
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkole@radzanowo.pl