Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

15/09/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Krakowska
  4. Ogórek kiszony
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Barszcz biały z ziemniakami (składniki: woda, ziemniaki, biała kiełbasa, cytryna, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, sól himalajska)
  2. Kasza jęczmienna (pszenica)
  3. Gulasz wieprzowy (składniki: szynka wieprzowa, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zaw. sodu)
  4. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

  1. Kajzerka (mąka pszenna)
  2. Masło (z mleka)
  3. Twarożek  ser biały (z mleka), jogurt naturalny (z mleka)
  4. Jabłko
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 7

WTOREK

16/09/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Szynka drobiowa
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kakaosłodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  7. Brzoskwinia

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa krupnik z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, ziemniaki, marchew, kasza jęczmienna (pszenica), cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Makaron z serem białym (makaron (mąka pszenna, jaja), ser biały (z mleka),śmietana 18% (z mleka), cukier trzcinowy)
  3. Jabłko
  4. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Gofry (mąka pszenna, jaja, masło (z mleka), mleko)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Kalarepa

Alergeny: 1, 3, 7

ŚRODA

17/09/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo (chleb pszenny, chleb razowy, bagietka (mąka pszenna, mąka żytnia),
  2. Masło (z mleka)
  3. Do pieczywa(dżem truskawkowy, ser żółty (z mleka)
  4. Warzywa (sałata, pomidorki cherry)
  5. Owoce (melon, arbuz)
  6. Kawa zbożowa słodzona miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kawa zbożowa, miód wielokw.
  7. Herbata słodzona miodem wielokw.

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Nylonowa z makaronem (składniki: woda, makaron ( mąka makaronowa pszenna, jaja), udziec z indyka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, kasza manna, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki puree
  3. Filet z indyka pieczony (składniki: filet z indyka, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z marchwi i jabłka (marchew, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot porzeczkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, porzeczka mrożona, miód wielokwiatowy)

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenny (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata, ogórek zielony
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)

Alergeny: 1, 6, 7 

CZWARTEK

18/09/2025

Śniadanie

  1. Kasza bulgur na mleku (składniki: mleko 2%, kasza bulgu (pszenica)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  3. Masło (z mleka)
  4. Szynka wieprzowa,
  5. Sałata, rzodkiewka,
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8. Nektarynka

Alergeny: 1, 6, 7 

Obiad

  1. Rosół drobiowy (składniki: woda, makaron (mąka pszenna, jaja), udziec z indyka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%, sol o obniżonej zawartości sodu)
  3. Kotlet panierowany (składniki:filet z kurczaka, jaja, bułka tarta (pszenica) pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z kapusty włoskiej (kapusta włoska, jabłko,marchew))
  5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, cukier, masło (z mleka), kakao naturalne)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

PIĄTEK

19/09/2025

Śniadanie

  1. Makaron na mleku (składniki: mleko 2%, makaron (mąka pszenna, jaja))
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  3. Masło (z mleka)
  4. Jajko na twardo
  5. Sałata, szczypiorek
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Kakao na mleku
  8. Banan

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

  1. Krem z dyni z kaszą kuskus (składniki: woda, dynia, kasza kuskus (pszenica), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, czosnek, por, śmietana 18%,( z mleka), masło (z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki puree
  3. Kotlet rybny (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (pszenica), olej rzepakowy)
  4. Surówka z kapusty kiszonej , marchwi i jabłka
  5. Kompot porzeczkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, porzeczka mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno- żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata, pomidor
  5. Kakao na mleku
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7

INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Kontakt

Adres

Marii Konopnickiej 3

09-451 Radzanowo

Telefon

24 265 43 44

Email

przedszkole@radzanowo.pl