Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

19/05/2025

Śniadanie

  1.  Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Kielbasa krakowska sucha
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne,miód wielokwiatrowy)
  7. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1.  Zupa pomidorowa z ryżem (woda, łopatka, ryż, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przecier pomidorowy, jogurt naturalny (z mleka), śmietana 18% (z mleka)jogurt naturalny (z mleka))
  2. Makaron z serem białym (makaron(, mąka pszenna, jaja), biały ser (z mleka),śmietana 18% (z mleka), cukier trzcinowy)
  3. Banan
  4. Kompot jagodowy (woda, jagoda mrozona, miod wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Kajzerka (mąka pszenna)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Pasta jajeczna (jaja, jogurt naturalny (z mleka), papryka słodka mielona, szczypiorek, pieprz czarny mielony)
  4. Ogórek kwaszony
  5. Herbata slodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 3, 7

WTOREK

20/05/2025

Śniadanie

 

  1. Kasza kuskus perłowy na mleku (mleko 2%, kasza kuskus perłowy (pszenica)
  2. Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
  3. Masło (z mleka)
  4. Szynka drobiowa
  5. Sałata, papryka
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Arbuz

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną (woda, kasza jęczmienna (pszenica), marchew, por, seler, cebula, śmietana (z mleka), jogurt nmaturalny (z mleka), masło 82% ( z mleka), sól niskosodowa, pieprz czarny)
  2. Ziemniaki
  3. Kotlet mielony (łopatka, bulka tarta (pszenica), jaja, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, olej kujawski)
  4. Sałata lodowa z jogurtem (sałata lodowa, jogurt naturalny (z mleka))
  5. Kompot z owocow mieszanych ( woda, miesznka kompotowa mrozona, miod wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno – żytni (maka pszenna, żytnia)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Ser żółty (z mleka)
  4. Pomidor, sałata
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

 Alergeny: 1, 7

ŚRODA

21/05/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo (chleb pszenno – żytni, (maka pszenn, zytnia), bułka kukurydziana)
  2. Szynka wieprzowa, schab pieczony,
  3. Sałata, rzodkiewka, szczypiorek
  4. Arbuz, grjpfrut
  5. Kawa zbożowa slodzona miodem wielokwiatowym (kawa zbozowa (pszenica), mleko 2%, miod wielkwiatopwy))
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Barszcz czerwony z ziemniakami (składniki: woda, burak czerwony, ziemniaki, marchew, cebula,seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), masło 82% (z mleka), cytryna, cukier trzcinowy)
  2. Ryż z kurczakiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym (ryż, filet z indyka, przecier pomidorowy, zioła, papryka, marchew, cukinia, cebula, czosnek)
  3. Kiwi
  4. Kompot owocowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, mieszanka kompotowa mrożona)

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

  1. Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, cukier, olej rzepakowy, kakao naturalne, mleko 2%)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Marchew

Alergeny: 1, 3, 7

CZWARTEK

22/05/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Kiełbaski cielęce
  4. Ogórek zielony
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  7. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7, 9

Obiad

  1. Rosoł drobiowy z makaronem (woda, udziec z indyka, makaron (mąka pszenn, jaja), marchew, pietruszka, cebula, por, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, sol niskosodowa)
  2. Kasza jęczmienna (pszenica)
  3. Bitki z karkowki (karkowka, maka pszenna, olej rzepakowy)
  4. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot wiśniowy slodzony miodem wielokwiatowym (woda, wiśnia mrożna)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno – zytni (maka pszenna, zytnia)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Ser biały (z mleka), miód lipowy
  4. Mleko 2%
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Gruszka

Alergeny: 1, 7

PIĄTEK

23/05/2025

Śniadanie

  1. Płatki ryżowe na mleku (mleko 2%, płatki ryżowe)
  2. Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
  3. Masło 82% (z mleka)
  4. Jajko gotowane na twardo
  5. Salata
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Arbuz

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

  1. Zupa pieczarkowam z makaronem (woda, udziec z indyka, makaron (mąka pszenna, jaja), pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, smietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka),  soł o obnizonej zawartosci sodu, pieprz czarny ziarnisty, lisc laurowy, ziele angielskie)
  2. Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
  3. Ryba panierowana (ryba dorsz, bulka tarta(pszenica), jaja, olej rzepakowy)
  4. Surowka z selera z jogurtem ( seler, jabłko, jogurt naturalny (z mleka), cytryna)
  5. Kompot wiśniowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, wisnia mrożona)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

  1. Babka piaskowa (maka pszenna, jaja, maka ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata slodzona midem wielokwiatowym
  4. Truskawki
Alergeny: 1, 3, 7

INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Kontakt

Adres

Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo

Telefon

24 265 43 44

Email

przedszkole@radzanowo.pl