Jadłospis
PONIEDZIAŁEK
27/10/2025

Śniadanie
1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) masło (z mleka)
2.Ser żółty (z mleka)
3.Sałata, papryka
4.Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
5.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
6.Jablko
Alergeny: 1, 7

Obiad
1.Zupa biały barszcz z makaronem (woda, makaron (mąka pszenna, jaja), łopatka, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, cytryna, sol niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka))
2.Kasza bulgur (pszenica)
3.Gulasz wieprzowy (szynka ekstra, cebula, olej rzepakowy, sól niskosodowa, pieprz, papryka słodka mielona, mąka pszenna)
4.Surówka z marchwi i jabłka (marchew, jabłko, olej rzepakowy)
5.Kompot wiśniowy słodzony miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, żytnia)
2.Masło (z mleka)
3.Szynka drobiowa
4.Sałata, kalarepa
5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
6.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
Alergeny: 1, 6 ,7
WTOREK
28/10/2025

Śniadanie
1.Kasza manna na mleku (mleko 2%, kasza manna (pszenica))
2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
3.Masło (z mleka)
4.Szynka drobiowa
5.Sałata, ogórek zielony
6.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
7.Pomarańcza
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
1.Fasolowa z ziemniakami ((woda, łopatka, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, fasola biała, sol niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki)
2.Makaron z kurczakiem i szpinakiem (makaron (mąka pszenna, jaja), filet drobiowy, szpinak, śmietana 30%, (z mleka), czosnek, sól niskosodowa, pieprz)
3.Jabłko
4.Kompot wieloowocowy słodzony miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier, mleko 2%)
2.Mleko 2%
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Kiwi
Alergeny: 1, 3, 7
ŚRODA
29/10/2025

Śniadanie
1.Kassza jęczmienna na mleku (mleko 2%, kasza jęczmienna (pszenica))
1.Pieczywo mieszane (maka pszenna, żytnia)
2.Masło (z mleka)
3.Krakowska
4.Sałata, ogórek kiszony
5.Gruszka
6.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
7.kako słodzone miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
1.Pieczarkowa z ziemniakami (woda, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, pieczarki, masło (z mleka), śmietana (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), sól niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
2.Naleśniki z jabłkiem (mleko 2%, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy)
3.Banan
4.Kompot z czarnej porzeczki (woda, porzeczka czarna mrożona)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, żytnia)
2.Masło (z mleka)
3.Szynka drobiowa
4.Sałata, pomidor
5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
6.Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7
CZWARTEK
30/10/2025

Śniadanie
1.Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, zytnia)
2.Masło (z mleka)
3.Jajecznica (masło (z mleka), jaja)
4.Ogórek zielony
5.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
6.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
7.Winogron
Alergeny: 1, 3, 7

Obiad
1.Zupa zacierkowa (woda, zacierka (mąka pszenna, jaja), udziec z indyka, marchew, pietruszka, cebula, seler, por, natka pietruszki, sól niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
2.Ziemniaki
3.Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym (filet z kurczaka, bułka tarta (pszenica), jaja, śmietana 18% (z mleka), przecier pomidorowy, mąka pszenna)
4.Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka
5.Kompot wieloowocowy słodzony miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Cisto drożdżowe (mąka pszenna, jaja, drożdże, cukier, masło (z mleka))
2.Mleko
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Jabłko
Alergeny: 1, 3, 7
PIĄTEK
31/10/2025

Śniadanie
1.Makaron na mleku (makaron (mąka pszenna, jaja), mleko)
2.Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, żytnia)
3.Masło 82% (z mleka)
4.Pasta rybna (ryba dorsz), jaja, jogurt naturalny (z mleka))
5.Szynka wieprzowa
5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
6.Jabłko
Alergeny: 1, 3, 4, 6, 7

Obiad
1.Zupa koperkowa z kaszą jęczmienną (woda, kasza jęczmienna (pszenica), udziec z indyka, koperek, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), sól niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
2.Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
3.Filet z indyka duszony (filet z indyka, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy)
4.Surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, olej rzepakowy)
5.Kompot wieloowocowy (woda, mieszanka kompotowa mrożona)
Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek
1.Serek waniliowy ser biały (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), cukier waniliowy)
2.Herbatniki
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Melon
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkole@radzanowo.pl