Jadłospis
PONIEDZIAŁEK
23/06/2025

Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło (z mleka)
- Szynka wieprzowa
- Sałata
- Pomidor
- Kakao na mleku/herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Barszcz biały z makaronem (składniki: woda, łopatka, makaron (mąka pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, śmietana 18% (z mleka),mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Pulpety wieprzowe a sosie koperkowym (składniki: łopatka, mąka pszenna, cebula, koperek, śmietana 18% (z mleka), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ogórek kiszony
- Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Jogurt naturalny (z mleka)
- Wafle ryżowe
- Jabłko
Alergeny: 7
WTOREK
24/06/2025

Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło (z mleka)
- Ser żółty (z mleka)
- Sałata, papryka
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Kakao na mleku (mleko 2%, kakao naturalne)
- Banan
Alergeny: 1, 7

Obiad
- Kalafiorowa zacierką (składniki: woda, zacierka (mąka pszenna, jaja), śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Gulasz wieprzowy (składniki łopatka, mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz czarny mielony)
- Surówka z kapusty pekińskiej (składniki: kapusta pekińska, jabłko, olej kujawski))
- Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Muffinki czekoladowe (mąka pszenna, kakao naturalne, mleko 2%, , olej, cukier, jaja)
- Mleko
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Marchew
Alergeny: 1, 3, 7
ŚRODA
25/06/2025

Śniadanie
- Kasza kuskus na mleku (kuskus perłowy (pszenica), , mleko 2%)
- Pieczywo pszenno-żytnie (mąka pszenna, żytnia),
- Masło (z mleka)
- Szynka drobiowa
- Sałata,
- Ogórek zielony
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Krupnik z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, kalafior, kasza jęczmienna (pszenica), ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Naleśniki z jabłkiem (składniki: mąka pszenna, jaja, jabłko)
- Melon
- Kompot owocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, owoce mrożone, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Szynka wieprzowa
- Masło
- Sałata, pomidor
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7
CZWARTEK
26/06/2025

Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło (z mleka)
- Pasztet do smarowania (karkówka, boczek, wątroba wieprzowa)
- Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
- Ogorek kiszony
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Arbuz
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Fasolowa z ziemniakami (składniki: woda, ziemniaki, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Makaron z serem białym (makaron (maka pszenna, jaja) , śmietana 18% (z mleka), ser biały (z mleka),
- Marchew
- Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło (z mleka)
- Salata
- Jajko na twardo
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
Alergeny: 1, 3, 7
PIĄTEK
27/06/2025

Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło (z mleka)
- Szynka drobiowa
- Sałata, pomidor
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa ogórkowa (składniki: woda, makaron (mąka pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ogórek kiszony, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ryba panierowana (składniki: ryba dorsz, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu
- Surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, olej rzepakowy)
- Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek
- Chleb psznno-żytni (maka pszenna, żytnia)
- Maslo (z mleka)
- Twarożek (ser biały (z mleka), jogurt naturalny (z mleka))
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkole@radzanowo.pl