Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

23/06/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata
  5. Pomidor
  6. Kakao na mleku/herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Barszcz biały z makaronem (składniki: woda, łopatka, makaron (mąka pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń,  por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, śmietana 18% (z mleka),mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Pulpety wieprzowe a sosie koperkowym (składniki: łopatka, mąka pszenna, cebula, koperek, śmietana 18% (z mleka), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Ogórek kiszony
  5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Jogurt naturalny (z mleka)
  2. Wafle ryżowe
  3. Jabłko

Alergeny: 7

WTOREK

24/06/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Ser żółty (z mleka)
  4. Sałata, papryka
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kakao na mleku (mleko 2%, kakao naturalne)
  7. Banan

Alergeny: 1, 7

Obiad

  1. Kalafiorowa zacierką (składniki: woda, zacierka (mąka pszenna, jaja), śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
  3. Gulasz wieprzowy (składniki łopatka, mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz czarny mielony)
  4. Surówka z kapusty pekińskiej (składniki: kapusta pekińska, jabłko, olej kujawski))
  5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Muffinki czekoladowe (mąka pszenna, kakao naturalne, mleko 2%, , olej, cukier, jaja)
  2. Mleko
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Marchew

Alergeny: 1, 3, 7

ŚRODA

25/06/2025

Śniadanie

  1. Kasza kuskus na mleku (kuskus perłowy (pszenica), , mleko 2%)
  2. Pieczywo pszenno-żytnie  (mąka pszenna, żytnia),
  3. Masło (z mleka)
  4. Szynka drobiowa
  5. Sałata,
  6. Ogórek zielony
  7. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Krupnik z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, kalafior, kasza jęczmienna (pszenica), ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Naleśniki z jabłkiem (składniki: mąka pszenna, jaja, jabłko)
  3. Melon
  4. Kompot owocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, owoce mrożone, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Szynka wieprzowa
  3. Masło
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

26/06/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Pasztet do smarowania (karkówka, boczek, wątroba wieprzowa)
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  5. Ogorek kiszony
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Arbuz

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Fasolowa z ziemniakami (składniki: woda, ziemniaki, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Makaron z serem białym (makaron (maka pszenna, jaja) , śmietana 18% (z mleka), ser biały (z mleka),
  3. Marchew
  4. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Salata
  4. Jajko na twardo
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

PIĄTEK

27/06/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Szynka drobiowa
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa ogórkowa  (składniki: woda, makaron (mąka pszenna, jaja), marchew, cebula,  seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ogórek kiszony, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka),  ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
  3. Ryba panierowana (składniki: ryba dorsz, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu
  4. Surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb psznno-żytni (maka pszenna, żytnia)
  2. Maslo (z mleka)
  3. Twarożek (ser biały (z mleka), jogurt naturalny (z mleka))
  4. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  5. Jabłko
Alergeny: 1, 7

INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Kontakt

Adres

Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo

Telefon

24 265 43 44

Email

przedszkole@radzanowo.pl