Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

12/05/2025

Śniadanie

 

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Ser żółty
  4. Sałata, papryka
  5. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Arbuz

Alergeny: 1, 7

Obiad

 

  1. Biały barszcz z ziemniakami (składniki: woda,) biała kiełbasa, ziemniaki, cytryna, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, , śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Kasza jęczmienna (pszenica)
  3. Gulasz wieprzowy (łopatka, mąka pszenna, cebula olej rzepakowy)
  4. . Surówka z marchwi i jabłka ( marchew, jabłko, olej kujawski)
  5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno – żytnia (mąka pszenna, żytnia)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Jajo gotowane na twardo
  4. Sałata
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym  (mleko, kakao naturalne)
  6. Herbata slodzona miodem
  7. Jabłko

 

Alergeny: 1, 3, 7

WTOREK

13/05/2025

Śniadanie

 

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata
  5. Pomidor
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  8. Banan

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa z soczewicy z zacierką (składniki: woda, łopatka, zacierka (mąka pszenna, jaja), soczewica czerwona, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, śmietana 18% (z mleka), ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Potrawka z kurczaka (składniki filet drobiowy, uda drobiowe, śmietana 18% (z mleka, )sol niskosodowa)
  4. Surowka z czerwonej kapusty i jabłka (czerwona kapusta, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot jagodowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, jagoda mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Babeczki marchewkowe (mąka pszenna, jaja, cukier, mleko 2%, marchew, olej rzepakowy)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Jabłko

 

Alergeny: 1, 3, 7

ŚRODA

14/05/2025

Śniadanie

  1. Kasza kuskus na mleku (kasza kuskus (pszenica, mleko 2%)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia,
  3. Masło (z mleka)
  4. Pasztet drobiowy pieczony (filet drobiowy, uda drobiowe, jaja, bulka tarta (pszenica), wątroba drobiowa, marchew, pietruszka, cebula))
  5. Sałata, ogórek kiszony
  6. Kiwi
  7. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 3, 6, 7

Obiad

 1. Zupa krupnik z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, kasza jęczmienna (pszenica), marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
2. Pierogi z serem białym (mąka pszenna, jaja, mleko %, ser biały (z mleka), olej rzepakowy)
4. Jabłko
5. Kompot wieloowocowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, owoce mrożone)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Zapiekanka (bagietka, masło (z mleka), szynka wieprzowa, ser żołty (z mleka)
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  3. Ogorek zielony

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

15/05/2025

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Jajecznica (jaja)
  4. Szczypiorek
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Gruszka

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

  1. Zupa grochowa z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, groch, marchew, cebula, seler korzeniowy, ziemniaki, pietruszka korzeń,  pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Spaghetti bolognese (makaron (mąka pszenna, jaja), łopatka, szynka wieprzowa, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, zioła)
  3. Winogron
  4. Kompot z borówek  dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, borówka, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Kajzerka (mąka pszenna)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata, rzodkiewka
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Melon

Alergeny: 1, 6, 7

PIĄTEK

16/05/2025

Śniadanie

  1. Kasz manna na mleku (kasza manna (pszenica, mleko 2%)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
  3. Masło (z mleka)
  4. Polędwica wieprzowa
  5. Salata, pomidorki koktajlowe
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa z fasolki szparagowej z ryżem (składniki: woda, łopatka, fasolka szparagowa, ryż, marchew, cebula, seler korzeniowy, czosnek, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
  3. Kotlet rybny  (ryba dorsz, jaja, bułka tarta (pszenica), olej rzepakowy)
  4. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot z czarnej porzeczki słodzony miodem wielokwiatowym (woda, porzeczka mrozona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

  1. Bułeczki drożdżowe  (maka pszenna, jaja, drożdże, cukier, masło (z mleka)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Kalarepa
Alergeny: 1, 3, 7

INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Kontakt

Adres

Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo

Telefon

24 265 43 44

Email

przedszkole@radzanowo.pl