Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

02/12/2024

Śniadanie

  1. Płatki owsiane na mleku (składniki: mleko 2%, płatki owsiane)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  3. Masło ( z mleka)
  4. Szynka drobiowa
  5. Sałata
  6. Pomidor
  7. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  8. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Pomidorowa z makaronem (składniki: woda, łopatka, makaron 9 mąka pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń,  por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy, ziemniaki, śmietana 18%( z mleka), jogurt naturalny ( z mleka), sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Kasza jęczmienna (pszenica)
  3. Gulasz wieprzowy (składniki: łopatka, mąka pszenna, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, jabłko, jogurt naturalny ( z mleka))
  5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Kajzerka (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Kiełbasa krakowska
  3. Sałata, ogórek kiszony
  4. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  5. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym
  6. Mandarynka

Alergeny:  1, 6, 7

WTOREK

03/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Twarożek z rzodkiewką ( ser biały (z mleka), jogurt naturalny ( z mleka), rzodkiewka)
  4. Szynka wieprzowa
  5. Sałata
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Kawa mleczna (mleko 2%, Kawa zbożowa)
  8. Banan

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa z soczewicy z makaronem(składniki: woda, soczewica czerwona,  makaron ( mąka pszenna, jaja), łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, czosnek, przecier pomidorowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki puree(ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu, mleko 2%)
  3. Pulpety w sosie koperkowym (składniki:, łopatka, bułka tarta(mąka pszenna), jaja, śmietana 18% ( z mleka), jogurt naturalny ( z mleka), sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz czarny mielony)
  4. Surówka z czerwonej kapusty ( składniki: czerwona kapusta, jabłko, olej kujawski))
  5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Muffinki marchewkowe (składniki mleko, jaja, mąka pszenna, cukier trzcinowy, marchew, olej rzepakowy )
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  3. Mleko
  4. Kalarepa

Alergeny: 1, 3, 7

ŚRODA

04/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Ser żółty (z mleka)
  4. Sałata, papryka czerwona
  5. Gruszka
  6. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)
  7. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa grochowa (składniki: woda, szynka surowa,  ziemniaki, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, koperek, groch,  ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Naleśniki z jabłkiem (składniki: mleko, jabłko mąka pszenna, jaja, olej kujawski)
  3. Marchew
  4. Sok jabłkowy 100%

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Szynka drobiowa
  3. Sałata, ogórek zielony
  4. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  5. Pomarańcza

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

05/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło 82% ( z mleka)
  3. Szynka drobiowa
  4. Sałata, pomidor
  5. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Winogron

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa ryżowa (składniki: woda, ryż, udziec z indyka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki puree (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu, mleko 2%)
  3. Filet z indyka pieczony (składniki: filet z indyka, masło( z mleka), pieprz czarny, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z marchwi i jabłka (marchew, jabłko, jogurt naturalny ( z mleka))
  5. Kompot z truskawkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

  1. Ciasto drożdżowe (składniki: mleko 2%, cukier, drożdże mąka pszenna, jaja
  2. 2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

PIĄTEK

06/12/2024

Śniadanie

  1. Kasza kuskus na mleku (mleko 2%, kasza kuskus perłowa (pszenica))
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  3. Masło ( z mleka)
  4. Pasztet (uda drobiowe, filet z kurczaka, bułka tarta ( pszenica), jaja)
  5. Sałata, ogórek kiszony
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Jabłko

Alergeny: 1, 3, 6, 7

Obiad

  1. Zupa grysikowa (składniki: woda, kasza manna (pszenica), udziec z indyka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
  3. Ryba panierowana (składniki: ryba dorsz, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, olej kujawski)
  5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

  1. Bułka wrocławska (mąka pszenna)
  2. Masło (z mleka)
  3. Miód lipowy
  4. Mleko 2%
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Melon
Alergeny: 1, 7

INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Kontakt

Adres

Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo

Telefon

24 265 43 44

Email

przedszkole@radzanowo.pl