Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

29/05/2023

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Parówka z szynki
  4. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  5. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym
  6. Ogórek zielony
  7. Jabłko

 

 

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

1.Barszcz biały z makaronem (składniki: woda makaron ( mąka pszenna, mąka żytnia), łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cytryna, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy śmietana 18%( z mleka),mąka pszenna,majeranek, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Ziemniaki
  2. Gulasz drobiowy(składniki: filet drobiowy, olej kujawski, cebula, mąka pszenna,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  3. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, olej kujawski)

5. Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwia.)

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

1.Chleb pszenno – żytni

2.Masło ( z mleka)

  1. Jajko na twardo

4.Sałata, szczypiorek

  1. Jabłko
  2. Kakao na mleku/herbata słodzona miodem wielokwiatowym

7.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny:   1, 3, 7

WTOREK

30/05/2023

Śniadanie

1 Płatki owsiane na mleku ( płatki owsiane (gluten),mleko 2%)

2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Szynka wieprzowa
  3. Sałata, pomidor
  4. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Mango

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

 

  1. Zupa Krupnik z ziemniakami (składniki: woda,ziemniaki,marchew, pietruszka, por, cebula, seler, kasza pęczak (pszenica), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Naleśniki z serem białym i cukrem trzcinowym ( mleko, ser biały ( z mleka), mąka pszenna, jaja, cukier trzcinowy, olej kujawski)
  3. Jabłko

4. Kompot wiśniowy ( woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

  1. Muffinki marchewkowe (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, marchew)

2.Mleko 2%

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4.Kiwi

Alergeny:  1, 3, 7

ŚRODA

31/05/2023

Śniadanie

 

STÓŁ SZWEDZKI

1.Pieczywomieszane(mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( zmleka)

3.Ser żółty( z mleka),jajko gotowane na twardo, kabanosy

  1. Sałata, papryka, rzodkiewka

5.Borówka, agrest

  1. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)

7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1,3,  6,  7

Obiad

  1. Jarzynowazmakaronem (składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, mąka żytnia), seler korzeniowy, pietruszka korzeń, marchew, cebula, por,ziemniaki,śmietana 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sod

2.Ziemniaki

  1. Potrawka z kurczaka (uda drobiowe, filet drobiowy, śmietan ( z mleka))
  2. Arbuz

5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy) 

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Chleb pszenno – żytni

2.Masło ( z mleka)

  1. Krakowska

4.Sałata, ogórek kiszony

  1. Jabłko
  2. Kakao na mleku/herbata słodzona miodem wielokwiatowym

7.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1,  6, 7

CZWARTEK

01/06/2023

Śniadanie

  1. Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, mleko)

2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( zmleka)
  2. Szynka drobiowa
  3. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  4. ogórek zielony

7. Melon

Alergeny: 1, 7

Obiad

  1. Zupa zacierkowa (składniki: woda,zacierka ( mąka pszenna, jaja), kurczak tuszka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki

3.Pieczeń rzymska ( łopatka, jaja, bułka tarta ( pszenica), olej kujawski)

4.Buraczki duszone (burak czerwony, jabłko, cytryna, cukier trzcinowy)

5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, czarna porzeczka, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  3, 7, 9

Podwieczorek

1.Budyń waniliowy( mleko, jaja, mąka ziemniaczana, masło ( z mleka),cukier trzcinowy)

2.wafelki owsiane

  1. Gruszka

Alergeny: 1,  3, 7

PIĄTEK

02/06/2023

Śniadanie

     

    1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)

    1. Masło ( zmleka)
    2. Pasta jajeczna z szynką ( jaja, jogurt naturalny ( z mleka), szynka wieprzowa)
    3. Sałata
    4. Szczypiorek
    5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

    7. Truskawki

    Alergeny: 1,  3, 6, 7

    Obiad

    1. Zupa czerwony barszcz z makaronem(składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, mąka żytnia), seler korzeniowy, pietruszka korzeń, marchew, cebula, por, burak czerwony, cytryna, cukier trzcinowy, śmietana 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

    2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)

    1. Kotlet rybny (składniki:ryba Dorsz, bułka tarta ( mąka pszenna), jaja, olej Kujawski, pieprz czarny mielony, cytryna, sól o obniżonej zawartości sodu

    4.Surówka z marchwi i jabłka (marchew, jabłko, jogurt naturalny ( z mleka))

    3. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1,   3, 4, 7, 9

    Podwieczorek

     

    1.Ciasto czekoladowe (mąka pszenna, jaja,mleko, masło ( z mleka), cukier, kakao, )

    1. 2. Mleko

    3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    4.Kalarepa

    Alergeny: 1, 3, 7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl

    Rozmiar czcionki
    Kontrast