PONIEDZIAŁEK
16/09/2024
Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Szynka wieprzowa
- Sałata, ogórek zielony
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym
- Brzoskwinia
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
- Zupa barszcz biały z makaronem (składniki: woda, biała kiełbasa, makaron( mąka pszenne, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cytryna, majeranek, śmietana 18% ( z mleka), ), jogurt naturalny ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Gulasz wieprzowy (składniki: łopatka, olej kujawski, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
3.Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka(kapusta pekińska, marchew, jabłko)
- Kompot jagodowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, jagoda mrozona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Podwieczorek
- Gofry ( mąka pszenna, jaja, olej kujawski, mleko 2%, cukier waniliowy)
- Mleko 2%
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
Alergeny: 1, 3, 7
WTOREK
17/09/2024
Śniadanie
1. Płatki owsiane na mleku ( płatki owsiane, mleko 2%)
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Kiełbasa krakowska sucha
- Sałata, pomidor
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
- Zupa ryżowa (składniki: woda, udziec z indyka, ryż paraboliczny, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki (ziemniaki)
- Filet drobiowy w panierce (składniki filet drobiowy jaja, bułka tarta ( pszenica, mleko 2 %, sol niskosodowa)
- Marchew baby duszona (marchew, masło ( z mleka), cukier)
- Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Podwieczorek
1.Koktajl Shreka (mleko 2%, jogurt naturalny ( z mleka), banan, szpinak, sok z pomarańczy i cytryny, miód wielokwiatowy)
2.Biszkopty
- Kiwi
Alergeny: 1, 7
ŚRODA
18/09/2024
Śniadanie
1.Pieczywo( chleb pszenno – żytni, chleb razowy (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
3.Do pieczywa (szynka drobiowa, kabanosy, ser żółty))
- Warzywa (sałata, pomidorki koktajlowe)
5.Owoce (gruszka, arbuz)
- Kawa zbożowa słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kawa zbożowa, miód wielokwiatowy)
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
1.Krupnik z kaszy jęczmiennej (składniki: woda, kasza jęczmienna ( pszenica), ziemniaki, marchew, pietruszka , seler, cebula, majeranek, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
2.Makaron z serem białym i musem truskawkowym makaron (mąka pszenna, jaja, ser twarogowy ( z mleka), śmietana ( z mleka), cukier trzcinowy, truskawki mrożone)
- Jabłko
- Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka owocowa mrożone, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Podwieczorek
- Zapiekanka (bagietka (mąka pszenna, jaja), szynka wieprzowa, masło ( z mleka), ser żółty ( z mleka), ketchup)
2.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
3.Ogórek zielony
Alergeny: 1, 7
CZWARTEK
19/09/2024
Śniadanie
1.Kasza bulgur na mleku (kasza bulgur, mleko 2%)
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Szynka wieprzowa
5.Sałata, rzodkiewka
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
6. Jabłko
Alergeny: 1, 7
Obiad
- Zupa gulaszowa z makaronem (składniki: woda, łopatka, makaron ( mąka pszenna, jaja), , papryka, czosnek, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Indyk duszony w sosie własnym (składniki: indyk, mąka pszenna, olej kujawski, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Surówka z kapusty czerwonej i jabłka ( kapusta czerwona, jabłko, olej rzepakowy)
5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 7, 9
Podwieczorek
1.Kajzerka ( maka pszenna)
2.Masło 82% ( z mleka)
3.Pasta jajeczna ( jaja, jogurt naturalny ( z mleka), szczypiorek)
- Ogórek kiszony
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7
PIĄTEK
20/09/2024
Śniadanie
- Makaron na mleku ( mleko 2%,makaron ( mąka pszenna, jaja))
2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
4.Jajo gotowane
- Sałata, szczypiorek
6.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
7. Banan
Alergeny: 1, 3, 7
Obiad
- Krem z dyni (składniki: woda, dynia, marchew, pietruszka , seler, cebula, czosnek, śmietana 18% ( z mleka), masło 82 % ( z mleka), ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2 %)
3.Ryba z panierowana( ryba, jaja, mąka pszenna ( pszenica) sól niskosodowa, pieprz czarny mielony)
- Surówka z kapusty kwaszonej, marchwi i jabłka (kapusta kwaszona, marchew, jabłko, olej kujawski)
5. Kompot porzeczkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 4, 7,
Podwieczorek
1.Ciasto czekoladowe ( mąka pszenna, jaja, masło ( z mleka), mleko 2%, kakao naturalne, cukier, cukier waniliowy)
- Mleko
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Jabłko
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkole@radzanowo.pl