Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

25/10/2021

Śniadanie

  1. Ryż na mleku (mleko 2%, ryż biały)

2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Szynka wieprzowa
  3. Ogórek zielony
  4. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Gruszka

 

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

 1.Koperkowa z makaronem(składniki: woda, makaron ( mąka makaronowa pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Kasza gryczana

3.Gulasz wieprzowy(składniki: polędwiczki wieprzowe, mąka pszenna, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)

4.Ogórek kiszony

5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Koktajl truskawkowy( jogurt naturalny (z mleka), truskawka mrożona)

2.Chrupki kukurydziane

3.Jabłko


Alergeny:   7

WTOREK

26/10/2021

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Szynka drobiowa
  4. Sałata
  5. Pomidor
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Banan

 

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Krupnik z kaszy jęczmiennej (składniki: woda, kasza jęczmienna, ziemniaki, uda drobiowe, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Potrawka z kurczaka(składniki: mięso z ud kurczaka bez skóry, file z kurczaka, papryka mielona słodka, śmietana ( z mleka))

4.Surówka z kapusty pekińskiej(kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy)

5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  7, 9

Podwieczorek

1 Bułka maślana (mąka pszenna, jaja)

2.Mleko 2%

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4.Marchew

Alergeny:  1, 3, 7

ŚRODA

27/10/2021

Śniadanie

Stół szwedzki:

1.Pieczywo(chleb pszenny, chleb razowy, bułka wrocławska(mąka pszenna, mąka żytnia),

  1. Masło ( z mleka)
  2. Do pieczywa(szynka wieprzowa, kabanosy, ser żółty( z mleka))
  3. Warzywa (sałata, pomidorki cherry, ogórek zielony)
  4. Owoce(jabłko,pomarańcza)
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)

7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym


Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Czerwony barszcz z ziemniakami(składniki: woda, burak czerwony, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, majeranek, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18% ( z mleka))
  2. Makaron z białym serem (składniki: makaron( mąka makaronowa pszenna,jaja)ser biały ( z mleka), śmietana 18% ( z mleka), cukier trzcinowy)
  3. Winogron zielony

4. Kompot truskawkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Chleb pszenny (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Szynka wieprzowa

4.Sałata

5.Pomidor

6 Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

28/10/2021

Śniadanie

 

1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Pasztet drobiowy(uda drobiowe, filet drobiowy, wątróbka drobiowa, marchew, pietruszka, jaja, bułka tarta ( mąka pszenna), sól o obniżonej zawartości sodu)
  3. ogórek zielony
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8. Mandarynka

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

 

  1. Rosół drobiowo – wołowy (składniki: woda, makaron (mąkapszenna, jaja kurze), kurczak tuszka, szponder wolowy, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ryż biały
  3. Kurczak w sosie słodko- kwaśnym(składniki: mięso z piersi kurczaka bez skóry, cebula, włoszczyzna, papryka, przecier pomidorowy, czosnek, olej rzepakowy, mąka pszenna,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)

4.Jabłko

5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3, 9

    Podwieczorek

    1.Ciasto drożdżowe ( składniki: mąka pszenna, jaja, mleko, drożdże, cukier)

    1. Mleko 2%
    2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
    3. Marchew

    Alergeny: 1, 3, 7

    PIĄTEK

    29/10/2021

    Śniadanie

    1. Makaron na mleku(składniki: mleko 2%, makaron ( mąka pszenna, jaja))
    2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
    3. Masło ( z mleka)
    4. Pasta jajeczna z awokado ( jaja, awokado,cytryna)
    5. Szynka drobiowa
    6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

    7. Winogron ciemny

     

    Alergeny: 1, 3, 6, 7

    Obiad

    1. Pieczarkowa z makaronem(składniki: woda, makaron (mąka makaronowa pszenna, jaja), uda drobiowe, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, pieczarki, śmietan 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

    2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)

    1. Ryba panierowana(składniki:ryba dorsz, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu

    4.Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, jabłko, cukier trzcinowy)

    5.Kompot jabłkowo- wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

    Podwieczorek

     

     1.Ciasto z kaszy manny (składniki: kasza manna (pszenica), mleko 2%, kakao, biszkopty(mąka pszenna, jaja, cukier)

    1. Mleko 2%

    3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    Alergeny: 1,3, 7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl

    Rozmiar czcionki
    Kontrast