Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

30/01/2023

Śniadanie

 

1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Szynka drobiowa
  3. Ogórek zielony, sałata
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Winogron

Alergeny: 1, 6,  7

Obiad

  1. Pomidorowa zmakaronem (składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja), łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy śmietana 18%( z mleka),mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Bitki z karkówki duszone(składniki: karkówka, olej kujawski, cebula, mąka pszenna,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Sałata lodowa z jogurtem (sałata lodowa, jogurt naturalny ( z mleka), cytryna,, cukier trzcinowy)

5. Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwia.)

Alergeny: 1,  7, 9

Podwieczorek

 

1.Serek waniliowy ( z mleka)

  1. Pałeczki kukurydziane

3. Jabłko

Alergeny:  7

WTOREK

31/01/2023

Śniadanie

KUCHNIA FRANCUSKA

1.Croissant( mąka pszenna, jaja,czekolada)

2.Bagietka, pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Konfitura cytrusowa( owoce cytrusowe, cukier)
  3. Kawa mleczna ( mleko 2%, kawa zbożowa)
  4. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

9. Melon

Alergeny: 1,  7

Obiad

  1. Cebulowa z grzankami (składniki: woda, grzanki ( mąka pszenna, mąka żytnia), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, czosnek, masło ( z mleka), por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Crêpes (naleśniki francuskie)( mąka pszenna, jaja, mleko, cukier, masło (z mleka), pomarańcza)

3. Sok pomarańczowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Pieczywo pszenno – żytnie (składniki:  mąka pszenna, mąka żytnia)

2.Ser żółty ( z mleka)

  1. Sałata, pomidor

4.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

5. Gruszka

Alergeny:  1, 7

ŚRODA

01/02/2023

Śniadanie

STÓŁ SZWEDZKI

1.Pieczywomieszane, pieczywo typu wasa(mąka pszenna, mąka żytnia),

  1. Masło ( zmleka)

3.Do pieczywa: (szynka wieprzowa, kiełbasa śląska, pasta z awokado ( awokado, cebula czerwona, jaja, olej, cytryna)

  1. Sałata, papryka

5.Jabłko, kiwi

  1. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)

7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1,  6, 7

Obiad

  1. Zupa grochowa z ziemniakami(składniki: woda, łopatka, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, marchew, cebula, por, ziemniaki, groch, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Pierogi (składniki: mąkapszenna, jaja,ser biały ( z mleka), śmietana 18% ( z mleka), cukier))
  3. Marchew

5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

1 Bułka maślana (mąka pszenna, jaja)

2.Mleko 2%

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4.Mandarynka

Alergeny: 1, 3,  7

CZWARTEK

02/02/2023

Śniadanie

  1. Zacierka na mleku ( mleko 2%, zacierka( mąka pszenna, jaja)

1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( zmleka)
  2. Se żółty(z mleka)
  3. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  4. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8. Banan

Alergeny: 1, 7

Obiad

  1. Rosół drobiowy (składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja), kurczak tuszka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Schab pieczony (składniki: schab, masło ( z mleka), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu, papryka czerwona słodka mielona)

4.Surówka z kapusty czerwonej  (kapusta czerwona, cytryna, jabłko, cukier trzcinowy, olej rzepakowy)

5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  7, 9

Podwieczorek

1.Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, mleko, olej roślinny, kakao, cukier)

  1. 2. Mleko

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4.Kiwi

 

Alergeny: 1, 7

PIĄTEK

03/02/2023

Śniadanie

    1.Kasza manna na mleku ( mleko 2%, kasza manna, cukier)

    1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
    2. Masło ( zmleka)
    3. Jajo gotowane na twardo ( jaja)
    4. Sałata
    5. Szczypiorek
    6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

    7. Pomarańcza

    Alergeny: 1, 3,  7

    Obiad

    1. Zupa koperkowa z makaronem(składniki: woda, makaron (mąka makaronowa pszenna, jaja), uda drobiowe, marchew, cebula, selerkorzeniowy, pietruszka korzeń, por, koperek, śmietan 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

    2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)

    1. Ryba panierowana(składniki:ryba Dorsz, bułka tarta ( mąka pszenna), jaja, olej Kujawski, pieprz czarny mielony, cytryna, sól o obniżonej zawartości sodu

    4.Surówka z kapusty kiszonej ( kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej kujawski, cukier)

    3. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

    Podwieczorek

    1.Bułeczki   drożdżowe ( mąka pszenna, jaja,cukier, masło( z mleka), drożdże)

    1. Mleko 2%

    3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    4. Jabłko

    Alergeny: 1, 3, 7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl

    Rozmiar czcionki
    Kontrast