PONIEDZIAŁEK
30/01/2023

Śniadanie
1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Szynka drobiowa
- Ogórek zielony, sałata
- Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
7. Winogron
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Pomidorowa zmakaronem (składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja), łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy śmietana 18%( z mleka),mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Bitki z karkówki duszone(składniki: karkówka, olej kujawski, cebula, mąka pszenna,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Sałata lodowa z jogurtem (sałata lodowa, jogurt naturalny ( z mleka), cytryna,, cukier trzcinowy)
5. Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwia.)
Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek
1.Serek waniliowy ( z mleka)
- Pałeczki kukurydziane
3. Jabłko
Alergeny: 7
WTOREK
31/01/2023

Śniadanie
KUCHNIA FRANCUSKA
1.Croissant( mąka pszenna, jaja,czekolada)
2.Bagietka, pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Konfitura cytrusowa( owoce cytrusowe, cukier)
- Kawa mleczna ( mleko 2%, kawa zbożowa)
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
9. Melon
Alergeny: 1, 7

Obiad
- Cebulowa z grzankami (składniki: woda, grzanki ( mąka pszenna, mąka żytnia), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, czosnek, masło ( z mleka), por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
2.Crêpes (naleśniki francuskie)( mąka pszenna, jaja, mleko, cukier, masło (z mleka), pomarańcza)
3. Sok pomarańczowy
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Pieczywo pszenno – żytnie (składniki: mąka pszenna, mąka żytnia)
2.Ser żółty ( z mleka)
- Sałata, pomidor
4.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
5. Gruszka
Alergeny: 1, 7
ŚRODA
01/02/2023

Śniadanie
STÓŁ SZWEDZKI
1.Pieczywomieszane, pieczywo typu wasa(mąka pszenna, mąka żytnia),
- Masło ( zmleka)
3.Do pieczywa: (szynka wieprzowa, kiełbasa śląska, pasta z awokado ( awokado, cebula czerwona, jaja, olej, cytryna)
- Sałata, papryka
5.Jabłko, kiwi
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)
7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa grochowa z ziemniakami(składniki: woda, łopatka, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, marchew, cebula, por, ziemniaki, groch, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Pierogi (składniki: mąkapszenna, jaja,ser biały ( z mleka), śmietana 18% ( z mleka), cukier))
- Marchew
5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1 Bułka maślana (mąka pszenna, jaja)
2.Mleko 2%
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Mandarynka
Alergeny: 1, 3, 7
CZWARTEK
02/02/2023

Śniadanie
- Zacierka na mleku ( mleko 2%, zacierka( mąka pszenna, jaja)
1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( zmleka)
- Se żółty(z mleka)
- Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
8. Banan
Alergeny: 1, 7

Obiad
- Rosół drobiowy (składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja), kurczak tuszka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Schab pieczony (składniki: schab, masło ( z mleka), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu, papryka czerwona słodka mielona)
4.Surówka z kapusty czerwonej (kapusta czerwona, cytryna, jabłko, cukier trzcinowy, olej rzepakowy)
5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek
1.Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, mleko, olej roślinny, kakao, cukier)
- 2. Mleko
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Kiwi
Alergeny: 1, 7
PIĄTEK
03/02/2023

Śniadanie
1.Kasza manna na mleku ( mleko 2%, kasza manna, cukier)
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
- Jajo gotowane na twardo ( jaja)
- Sałata
- Szczypiorek
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
7. Pomarańcza
Alergeny: 1, 3, 7

Obiad
- Zupa koperkowa z makaronem(składniki: woda, makaron (mąka makaronowa pszenna, jaja), uda drobiowe, marchew, cebula, selerkorzeniowy, pietruszka korzeń, por, koperek, śmietan 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ryba panierowana(składniki:ryba Dorsz, bułka tarta ( mąka pszenna), jaja, olej Kujawski, pieprz czarny mielony, cytryna, sól o obniżonej zawartości sodu
4.Surówka z kapusty kiszonej ( kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej kujawski, cukier)
3. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek
1.Bułeczki drożdżowe ( mąka pszenna, jaja,cukier, masło( z mleka), drożdże)
- Mleko 2%
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4. Jabłko
Alergeny: 1, 3, 7
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkoleradzanowo@op.pl