Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

16/09/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata, ogórek zielony
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym
  7. Brzoskwinia

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa barszcz biały z makaronem (składniki: woda, biała kiełbasa, makaron( mąka pszenne, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cytryna, majeranek, śmietana 18% ( z mleka), ), jogurt naturalny ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Gulasz wieprzowy (składniki: łopatka, olej kujawski, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)

3.Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka(kapusta pekińska, marchew, jabłko)

  1. Kompot jagodowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, jagoda mrozona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3,  7, 9

Podwieczorek

  1. Gofry ( mąka pszenna, jaja, olej kujawski, mleko 2%, cukier waniliowy)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Jabłko

Alergeny:  1, 3, 7

WTOREK

17/09/2024

Śniadanie

1. Płatki owsiane na mleku ( płatki owsiane, mleko 2%)

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Kiełbasa krakowska sucha
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Jabłko

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa ryżowa (składniki: woda, udziec z indyka, ryż paraboliczny, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki (ziemniaki)
  3. Filet drobiowy w panierce (składniki filet drobiowy jaja, bułka tarta ( pszenica, mleko 2 %, sol niskosodowa)
  4. Marchew baby duszona (marchew, masło ( z mleka), cukier)
  5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Koktajl Shreka (mleko 2%, jogurt naturalny ( z mleka),  banan, szpinak, sok z pomarańczy i cytryny, miód wielokwiatowy)

2.Biszkopty

  1. Kiwi

Alergeny: 1, 7

ŚRODA

18/09/2024

Śniadanie

 

1.Pieczywo( chleb pszenno – żytni, chleb razowy (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)

3.Do pieczywa (szynka drobiowa, kabanosy, ser żółty))

  1. Warzywa (sałata, pomidorki koktajlowe)

5.Owoce (gruszka, arbuz)

  1. Kawa zbożowa słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kawa zbożowa, miód wielokwiatowy)
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

 

1.Krupnik z kaszy jęczmiennej  (składniki: woda, kasza jęczmienna ( pszenica), ziemniaki, marchew, pietruszka , seler, cebula, majeranek, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Makaron z serem białym i musem truskawkowym makaron (mąka pszenna, jaja, ser twarogowy ( z mleka), śmietana ( z mleka), cukier trzcinowy, truskawki mrożone)

  1. Jabłko
  2. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka owocowa mrożone, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Zapiekanka (bagietka (mąka pszenna, jaja), szynka wieprzowa, masło ( z mleka), ser żółty ( z mleka), ketchup)

2.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

3.Ogórek zielony

Alergeny: 1, 7

CZWARTEK

19/09/2024

Śniadanie

 

1.Kasza bulgur na mleku (kasza bulgur, mleko 2%)

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Szynka wieprzowa

5.Sałata, rzodkiewka

  1. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

6. Jabłko

Alergeny: 1, 7

Obiad

 

  1. Zupa gulaszowa z makaronem (składniki: woda, łopatka, makaron ( mąka pszenna, jaja), , papryka, czosnek, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Indyk duszony w sosie własnym (składniki: indyk, mąka pszenna, olej kujawski, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z kapusty czerwonej i jabłka ( kapusta czerwona, jabłko, olej rzepakowy)

5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

 

1.Kajzerka  ( maka pszenna)

2.Masło 82% ( z mleka)

3.Pasta jajeczna ( jaja, jogurt naturalny ( z mleka), szczypiorek)

  1. Ogórek kiszony
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 3,  7

PIĄTEK

20/09/2024

Śniadanie

    1. Makaron na mleku ( mleko 2%,makaron ( mąka pszenna, jaja))

    2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

    1. Masło ( z mleka)

    4.Jajo gotowane

    1. Sałata, szczypiorek

    6.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    7. Banan

    Alergeny: 1, 3, 7

    Obiad

     

    1. Krem z dyni (składniki: woda, dynia, marchew, pietruszka , seler, cebula, czosnek, śmietana 18% ( z mleka), masło 82 % ( z mleka), ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
    2. Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2 %)

    3.Ryba z panierowana( ryba, jaja, mąka pszenna ( pszenica) sól niskosodowa, pieprz czarny mielony)

    1. Surówka z kapusty kwaszonej, marchwi i jabłka (kapusta kwaszona, marchew, jabłko, olej kujawski)

    5. Kompot porzeczkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3, 4, 7, 

    Podwieczorek

     

    1.Ciasto czekoladowe  ( mąka pszenna, jaja, masło ( z mleka), mleko 2%, kakao naturalne, cukier, cukier waniliowy)

    1. Mleko

    3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    4.Jabłko

    Alergeny: 1, 3,  7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkole@radzanowo.pl