PONIEDZIAŁEK
25/09/2023

Śniadanie
1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
- Szynka drobiowa
- Ogórek zielony
- Sałata
- Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
8. Melon
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa grysikowa (składniki: woda, udziec z indyka, marchew, cebula, selerkorzeniowy, pietruszka korzeń, por,kasza manna(pszenica),ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Bitki z karkówki(składniki:karkówka,olej kujawski, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Sałata lodowa z jogurtem( Sałata lodowa, jogurt naturalny ( z mleka), cytryna.
- Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek
1.Serek truskawkowy( ser biały (z mleka), truskawki mrożone, jogurt naturalny ( z mleka), cukier)
2.Chrupki kukurydziane
3.Jabłko
Alergeny: 7
WTOREK
26/09/2023

Śniadanie
- Makaron na mleku (składniki: mleko 2%,makaron ( makapszenna, jaja), cukier trzcinowy)
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
- Szynka wieprzowa
- Sałata
- Pomidor
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
9. Jabłko
Alergeny: 1, 3, 6, 7

Obiad
- Zupa marchewkowa z ryżem(składniki: woda, ryż paraboliczny, masło ( z mleka), marchew, seler korzeniowy, czosnek, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
3.Pulpety drobiowe w sosie koperkowym(składniki:łopatka jaja,bułka tarta ( pszenica, koperek, śmietana 18% ( z mleka, )sol niskosodowa)
- Pomidor z szczypiorkiem
5. Kompot wiśniowydosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, wiśnia mrozona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Ciasto czekoladowe (mąka pszenna, jaja, cukier, mleko 2%, kakao, masło ( z mleka))
- Mleko 2%
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Pomarańcza
Alergeny: 1, 3, 7
ŚRODA
27/09/2023

Śniadanie
Stół szwedzki
1.Pieczywo( chleb pszenno– żytni, bagietka, chleb razowy(mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
3.Do pieczywa (pasztet z selera(seler, jaja,marchew, papryka, czosnek, bułka tarta ( pszenica)), ser żółty( z mleka), szynka drobiowa)
- Warzywa (sałata, papryka)
5.Owoce (jabłko, ananas)
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)
7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa gulaszowa z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, przecier pomidorowy, marchew, seler korzeniowy,papryka, czosnek, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko, cukier, olej kujawski)
- Gruszka
5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, wiśnia mrożone, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Chałka (mąka pszenna, jaja)
- Masło ( z mleka)
2.Mleko 2%
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Grejpfrut
Alergeny: 1, 3, 7
CZWARTEK
28/09/2023

Śniadanie
- Granola owocowana mleku ( mleko 2%,pełnoziarniste płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki pszenne, płatki kukurydziane), suszone owoce
2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
- Ser żółty
- Sałata, rzodkiewka
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
6. Brzoskwinia
Alergeny: 1, 5, 6, 7, 8

Obiad
- Rosół drobiowy (składniki: woda, makaron ( makapszenna, jaja), udziec z indyka,marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Filet z indyka duszony (składniki: filet z indyka,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Marchew duszona (marchew, sól niskosodowa, masło ( z mleka)
5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Chleb pszenno – żytni
- Masło ( z mleka)
- Kiełbasa śląska
- Sałata
- Pomidor
6.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
7.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7
PIĄTEK
29/09/2023

Śniadanie
1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
3.Parówka z szynki
- Pomidorki koktajlowe
5.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym ( mleko2%, kakao naturalne)
6.Herbata słodzona miod3em wielokwiatowym
7.Arbuz
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
1.Zupa czerwony barszcz z makaronem ((składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, burak czerwony, pietruszka liście, por, śmietana 18% (( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2 %)
3.Ryba panierowana( ryba dorsz, jaja, mąka pszenna,sól niskosodowa, pieprz czarny mielony)
- Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej kujawski)
5 Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)
Alergeny:

Podwieczorek
1.Bułka wrocławska (mąka pszenna)
2.Masło ( z mleka)
3.Miód lipowy
4.Mleko 2%
5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
6.Nektarynka
Alergeny: 1, 7
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkoleradzanowo@op.pl