Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

03/10/2022

Śniadanie

1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)

  1. Masło ( zmleka)
  2. Szynka drobiowa
  3. Ogórek zielony
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Winogron

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa z kukurydzy z popcornem(składniki: woda, kukurydza, mleczko kokosowe, czosnek, masło,imbir, papryka mielona, popcorn,sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Kotlet mielony (składniki: szynka wieprzowa, łopatka,olej kujawski, bułka tarta (mąka pszenna), jaja, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, olej kujawski, cukier trzcinowy)

5. Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

1.Koktajl  truskawkowy( z mleka)

  1. Wafle pszenne ( pszenica)

3.Jabłko

Alergeny:   1, 7

WTOREK

04/10/2022

Śniadanie

 

  1. Płatki orkiszowe na mleku(składniki: mleko 2%)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
  3. Masło ( z mleka)
  4. Kiełbasa krakowska
  5. Sałata
  6. Pomidor
  7. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8. Banan

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Fasolowa z ziemniakami (składniki: woda, ziemniaki, szynka wieprzowa, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, biała fasola pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Potrawka z kurczaka(składniki: mięso z ud kurczaka bez skóry, filet drobiowy, papryka mielona słodka, śmietana 18% ( z mleka), sol o obniżonej zawartości sodu)

4.Surówka z włoskiej kapusty(kapusta włoska, marchew, jabłko, olej rzepakowy)

5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, jagoda mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek

1.Mufinki marchewkowo – jabłkowe(składniki:  mąka pszenna, jaja, olej kujawski, cukier biały, banan, marchew)

2 Mleko

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4. Gruszka

Alergeny:  1, 3, 7

ŚRODA

05/10/2022

Śniadanie

Stół szwedzki:

1.Pieczywo(chleb pszenny, chleb razowy, bułka wrocławska(mąka pszenna, mąka żytnia),

  1. Masło ( z mleka)
  2. Do pieczywa(pasztet z selera( seler, jaja),kiełbasa podwawelska,szynka drobiowa)
  3. Warzywa (sałata, papryka)
  4. Owoce(gruszka, jabłko)
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)

7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym 

 

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

Obiad

1. Pomidorowa zmakaronem (składniki: woda, makaron (mąka makaronowa pszenna, jaja), szynka surowa, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy, majeranek, śmietana 18%( z mleka),mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo – koperkowym ( ziemniaki, jaja, mąka pszenna ( pszenica), olej kujawski)
  2. Marchew

4. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

1 Chleb pszenny (mąka pszenna)

  1. Masło ( z mleka)

3.Szynka wieprzowa

  1. Sałata

5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

6.Mandarynka

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

06/10/2022

Śniadanie

  1. Zacierka na mleku ( mleko 2%, zacierka( mąka pszenna, jaja)

2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Dżem jabłkowy(jabłko, cukier trzcinowy)
  3. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

6. Brzoskwinia

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

 

  1. Zupa ryżowa (składniki: woda, ryż biały, kurczak tuszka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Pieczeń rzymska(składniki: szynka wieprzowa, łopatka, bułka tarta( mąka pszenna),jajapieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)

4.Buraczki duszona (burak czerwony, masło ( z mleka), cytryna, jabłko, cukier trzcinowy)

5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Kajzerka (mąka pszenna)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Szynka drobiowa
  3. Sałata, ogórek zielony

5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

6.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym

 

Alergeny: 1, 6. 7

PIĄTEK

07/10/2022

Śniadanie

    1. Kasza bulgur na mleku(składniki: mleko 2%, kasza bulgur ( z pszenicy))
    2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
    3. Masło ( z mleka)
    4. Pasta rybna ( tuńczyk, jaja, szczypiorek, jogurt naturalny ( z mleka)
    5. Sałata
    6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

    7. Pomarańcza

    Alergeny: 1, 3, 4,  7

    Obiad

     

    1. Zupa kalafiorowa z ziemniakami(składniki: woda, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, kalafior, śmietan 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

    2.Makaron z serem białym i musem truskawkowym ( makaron ( mąka pszenna, jaja), ser biały ( z mleka),truskawki mrożone)]

    1. Kiwi

    4. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3,  7, 9

    Podwieczorek

     

    1.Ciasto ucierane z jabłkiem ( mąka pszenna, jaja,cukier, masło( z mleka), jabłka)

    1. Mleko 2%

    3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    4. Arbuz

    Alergeny: 1, 3, 7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl

    Rozmiar czcionki
    Kontrast