Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

25/09/2023

Śniadanie

1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)

  1. Masło ( zmleka)
  2. Szynka drobiowa
  3. Ogórek zielony
  4. Sałata
  5. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  6. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8. Melon

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa grysikowa (składniki: woda, udziec z indyka, marchew, cebula, selerkorzeniowy, pietruszka korzeń, por,kasza manna(pszenica),ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Bitki z karkówki(składniki:karkówka,olej kujawski, cebula, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Sałata lodowa z jogurtem( Sałata lodowa, jogurt naturalny ( z mleka), cytryna.
  5. Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  7, 9

Podwieczorek

1.Serek truskawkowy( ser biały (z mleka), truskawki mrożone, jogurt naturalny ( z mleka),  cukier)

2.Chrupki kukurydziane

3.Jabłko

Alergeny:    7

WTOREK

26/09/2023

Śniadanie

  1. Makaron na mleku (składniki: mleko 2%,makaron ( makapszenna, jaja), cukier trzcinowy)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
  3. Masło ( zmleka)
  4. Szynka wieprzowa
  5. Sałata
  6. Pomidor
  7. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

9. Jabłko

Alergeny: 1, 3,  6,  7

Obiad

 

  1. Zupa marchewkowa z ryżem(składniki: woda, ryż paraboliczny, masło ( z mleka), marchew, seler korzeniowy, czosnek, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki

3.Pulpety drobiowe w sosie koperkowym(składniki:łopatka jaja,bułka tarta ( pszenica, koperek, śmietana 18% ( z mleka, )sol niskosodowa)

  1. Pomidor z szczypiorkiem

5. Kompot wiśniowydosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, wiśnia mrozona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3,  7, 9

Podwieczorek

1.Ciasto czekoladowe (mąka pszenna, jaja, cukier, mleko 2%, kakao, masło ( z mleka))

  1. Mleko 2%

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

  1. Pomarańcza

 

Alergeny:  1, 3, 7

ŚRODA

27/09/2023

Śniadanie

 

Stół szwedzki

1.Pieczywo( chleb pszenno– żytni, bagietka, chleb razowy(mąka pszenna, mąkażytnia)

  1. Masło ( zmleka)

3.Do pieczywa (pasztet z selera(seler, jaja,marchew,  papryka, czosnek, bułka tarta ( pszenica)), ser żółty( z mleka), szynka drobiowa)

  1. Warzywa (sałata, papryka)

5.Owoce (jabłko, ananas)

  1. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)

7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6,  7

Obiad

  1. Zupa gulaszowa z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, przecier pomidorowy, marchew, seler korzeniowy,papryka, czosnek, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, cebula, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko, cukier, olej kujawski)
  3. Gruszka

5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, wiśnia mrożone, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

  1. Chałka (mąka pszenna, jaja)
  2. Masło ( z mleka)

2.Mleko 2%

3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4.Grejpfrut

Alergeny: 1,  3, 7

CZWARTEK

28/09/2023

Śniadanie

 

  1. Granola owocowana mleku ( mleko 2%,pełnoziarniste płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki pszenne, płatki kukurydziane), suszone owoce

2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)

  1. Masło ( zmleka)
  2. Ser żółty
  3. Sałata, rzodkiewka
  4. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

6. Brzoskwinia

Alergeny: 1,  5, 6, 7, 8

Obiad

  1. Rosół drobiowy (składniki: woda, makaron ( makapszenna, jaja), udziec z indyka,marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki
  3. Filet z indyka duszony (składniki: filet z indyka,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Marchew duszona (marchew, sól niskosodowa, masło ( z mleka)

5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3,  7, 9

Podwieczorek

1.Chleb pszenno – żytni

  1. Masło ( z mleka)
  2. Kiełbasa śląska
  3. Sałata
  4. Pomidor

6.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)

7.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1,  3, 7

PIĄTEK

29/09/2023

Śniadanie

    1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)

    1. Masło ( zmleka)

    3.Parówka z szynki

    1. Pomidorki koktajlowe

    5.Kakao słodzone miodem wielokwiatowym ( mleko2%, kakao naturalne)

    6.Herbata słodzona miod3em wielokwiatowym

    7.Arbuz

    Alergeny: 1, 6,  7

    Obiad

    1.Zupa czerwony barszcz z makaronem ((składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, burak czerwony, pietruszka liście, por, śmietana 18% (( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

    1. Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2 %)

    3.Ryba panierowana( ryba dorsz, jaja, mąka pszenna,sól niskosodowa, pieprz czarny mielony)

    1. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej kujawski)

    5 Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 

    Podwieczorek

     

    1.Bułka wrocławska (mąka pszenna)

    2.Masło (  z mleka)

    3.Miód lipowy

    4.Mleko 2%

    5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    6.Nektarynka

    Alergeny: 1, 7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl