PONIEDZIAŁEK
29/05/2023

Śniadanie
- Pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Parówka z szynki
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym
- Ogórek zielony
- Jabłko
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
1.Barszcz biały z makaronem (składniki: woda makaron ( mąka pszenna, mąka żytnia), łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cytryna, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy śmietana 18%( z mleka),mąka pszenna,majeranek, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
- Gulasz drobiowy(składniki: filet drobiowy, olej kujawski, cebula, mąka pszenna,pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, olej kujawski)
5. Kompot z owoców mieszanychdosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwia.)
Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek
1.Chleb pszenno – żytni
2.Masło ( z mleka)
- Jajko na twardo
4.Sałata, szczypiorek
- Jabłko
- Kakao na mleku/herbata słodzona miodem wielokwiatowym
7.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 3, 7
WTOREK
30/05/2023

Śniadanie
1 Płatki owsiane na mleku ( płatki owsiane (gluten),mleko 2%)
2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( z mleka)
- Szynka wieprzowa
- Sałata, pomidor
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
7. Mango
Alergeny: 1, 6, 7

Obiad
- Zupa Krupnik z ziemniakami (składniki: woda,ziemniaki,marchew, pietruszka, por, cebula, seler, kasza pęczak (pszenica), ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Naleśniki z serem białym i cukrem trzcinowym ( mleko, ser biały ( z mleka), mąka pszenna, jaja, cukier trzcinowy, olej kujawski)
- Jabłko
4. Kompot wiśniowy ( woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
- Muffinki marchewkowe (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, marchew)
2.Mleko 2%
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Kiwi
Alergeny: 1, 3, 7
ŚRODA
31/05/2023

Śniadanie
STÓŁ SZWEDZKI
1.Pieczywomieszane(mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( zmleka)
3.Ser żółty( z mleka),jajko gotowane na twardo, kabanosy
- Sałata, papryka, rzodkiewka
5.Borówka, agrest
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1,3, 6, 7

Obiad
- Jarzynowazmakaronem (składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, mąka żytnia), seler korzeniowy, pietruszka korzeń, marchew, cebula, por,ziemniaki,śmietana 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sod
2.Ziemniaki
- Potrawka z kurczaka (uda drobiowe, filet drobiowy, śmietan ( z mleka))
- Arbuz
5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Chleb pszenno – żytni
2.Masło ( z mleka)
- Krakowska
4.Sałata, ogórek kiszony
- Jabłko
- Kakao na mleku/herbata słodzona miodem wielokwiatowym
7.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7
CZWARTEK
01/06/2023

Śniadanie
- Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, mleko)
2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
- Masło ( zmleka)
- Szynka drobiowa
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
- ogórek zielony
7. Melon
Alergeny: 1, 7

Obiad
- Zupa zacierkowa (składniki: woda,zacierka ( mąka pszenna, jaja), kurczak tuszka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
- Ziemniaki
3.Pieczeń rzymska ( łopatka, jaja, bułka tarta ( pszenica), olej kujawski)
4.Buraczki duszone (burak czerwony, jabłko, cytryna, cukier trzcinowy)
5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, czarna porzeczka, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek
1.Budyń waniliowy( mleko, jaja, mąka ziemniaczana, masło ( z mleka),cukier trzcinowy)
2.wafelki owsiane
- Gruszka
Alergeny: 1, 3, 7
PIĄTEK
02/06/2023

Śniadanie
1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
- Masło ( zmleka)
- Pasta jajeczna z szynką ( jaja, jogurt naturalny ( z mleka), szynka wieprzowa)
- Sałata
- Szczypiorek
- Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
7. Truskawki
Alergeny: 1, 3, 6, 7

Obiad
- Zupa czerwony barszcz z makaronem(składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, mąka żytnia), seler korzeniowy, pietruszka korzeń, marchew, cebula, por, burak czerwony, cytryna, cukier trzcinowy, śmietana 18% ( z mleka), ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
2.Ziemniaki (ziemniaki,sól o obniżonej zawartości sodu)
- Kotlet rybny (składniki:ryba Dorsz, bułka tarta ( mąka pszenna), jaja, olej Kujawski, pieprz czarny mielony, cytryna, sól o obniżonej zawartości sodu
4.Surówka z marchwi i jabłka (marchew, jabłko, jogurt naturalny ( z mleka))
3. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)
Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek
1.Ciasto czekoladowe (mąka pszenna, jaja,mleko, masło ( z mleka), cukier, kakao, )
- 2. Mleko
3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
4.Kalarepa
Alergeny: 1, 3, 7
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkoleradzanowo@op.pl