Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

23/05/2022

Śniadanie

 

1.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)

2.Masło ( z mleka)

  1. Szynka drobiowa
  2. Sałata
  3. Papryka
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8.Jabłko

 

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

1.Pomidorowa z makaronem(składniki: woda, makaron(mąka pszenna, jaja),łopatka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, przecier pomidorowy, śmietana 8%( z mleka), sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Ziemniaki
  2. Kotlet mielony (składniki: łopatka, bułka tarta (pszenica), jaja, cebula, olej kujawski, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)

4. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska,marchew, jabłko, olej kujawski)

5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,3, 7, 9

Podwieczorek

 

  1. Koktajl owocowy (jogurt naturalny ( z mleka),owoce mrożone, miod wielokwiatowy)
  2. chrupki kukurydziane
  3. Marchew

Alergeny:    7

WTOREK

24/05/2022

Śniadanie

 

  1. Płatki ryżowe na mleku ( mleko, płatki ryżowe)
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
  3. Masło ( zmleka)
  4. Szynka wieprzowa

5.Sałata,  rzodkiewka

  1. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8. Banan

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

 

  1. Czerwony barszcz z makaronem(składniki: woda, makaron ( mąka pszenna, jaja) masło ( z mleka), marchew, cebula, selerkorzeniowy, pietruszka korzeń, por, burak czerwony, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym(składniki:filet drobiowy, mąka pszenna jaja, śmietana 18% ( z mleka), pieczarki, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz czarny mielony)

4.Surówka z marchwi i pomarańczy( składniki: marchew, pomarańcza,  jogurt naturalny ( zmleka)))

5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1.Bułka maślana

  1. Mleko
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  3. Grejpfrut czerwony

Alergeny:  1, 3, 7

ŚRODA

25/05/2022

Śniadanie

Stół szwedzki:

1.Pieczywo(chleb pszenny(mąka pszenna), chleb orkiszowy(mąka orkiszowa pszenna), rogal z makiem

  1. Masło ( z mleka)
  2. Do pieczywa(jaja, ser żółty, dżem truskawkowy)
  3. Warzywa (sałata, szczypiorek, pomidorki koktajlowe
  4. Owoce(winogron, gruszka)
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao, miód wielokwiatowy)

7. Herbatasłodzona miodem wielokwiatowym


Alergeny: 1,  6, 7

Obiad

 

1.Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej(składniki: woda, łopatka, ziemniaki, kasza jęczmienna ( pszenica),  seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Makaron z serem białym i truskawkami (składniki: makaron (mąkapszenna,jaja), ser biały ( z mleka), śmietana 18% ( z mleka), truskawki)

3. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, porzeczka czarna mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1 Kajzerka(mąka pszenna)

  1. Masło (z mleka)
  2. Krakowska
  3. Sałata

5.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

6. Kiwi

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

26/05/2022

Śniadanie

1.Kasza manna na mleku ( mleko 2%, kasza manna)

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąkażytnia)
  2. Masło ( z mleka)

4.Szynka gotowana drobiowa

5.Sałata , ogórek zielony

  1. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Winogron

Alergeny: 1, 7

Obiad

1.Zupa ryżowa (składniki: woda, ryż, kurczak tuszka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń,  pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Ziemniaki
  2. Filet z indyka duszony w sosie własnym(składniki: filet z indyka, pieprz czarny, papryka czerwona słodkasól o obniżonej zawartości sodu)
  3. Surówka z białej kapusty (biała kapusta, jabłko, marchew, olej rzepakowy)

5. Kompot z czarnej porzeczki dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, czarna porzeczka mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  7, 9

Podwieczorek

1.Chleb pszenno – żytni( mąka pszenna, mąka żytnia)

2 Masło ( z mleka)

  1. Ser biały ( z mleka)
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

5. Jabłko

Alergeny: 1, 7

PIĄTEK

27/05/2022

Śniadanie

    1. Makaron na mleku (składniki: mleko 2%, makaron (mąka pszenna, jaja))
    2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)
    3. Masło ( z mleka)
    4. Pasta z sera białego i jajka
    5. Sałata
    6. kiełbasa śląska
    7. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

    8. Melon

    Alergeny: 1,   3, 6,  7

    Obiad

    1. Zupa ogórkowa (składniki: woda, makaron(mąka makaronowa pszenna), uda drobiowe, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por,śmietan 18% ( z mleka), ogórek kiszony, ziele angielskie, pieprz czarny, sól o obniżonej zawartości sodu)

    2.Ziemniaki (ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)

    1. Ryba panierowana (składniki: ryba , jaja, bułka tarta (mąka pszenna), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
    2. Surówka z pomidora i szczypiorku (pomidor, szczypiorek)

    5. Kompot z owoców mieszanych dosładzany miodem wielokwiatowym ( składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3,  7, 9

    Podwieczorek

     

    1. Babeczki czekoladowe ( mąka pszenna, jaja, mleko 2%, cukier, kakao, olej roślinny)
    2. Mleko 2%

    3.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

    4. Kalarepa

    Alergeny: 1, 3, 7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl

    Rozmiar czcionki
    Kontrast