Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

15/04/2024

Śniadanie

 

1.Pieczywo mieszane (składniki: mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Jajecznica
  3. Szczypiorek
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao naturalne, miód wielokwiatowy)
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

7. Jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

  1. Pomidorowa z ryżem (składniki: woda, ryż biały, łopatka, przecier pomidorowy, śmietana 18% ( z mleka) marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)
  2. Ziemniaki (składniki: ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
  3. Frykadelki (składniki:, filet drobiowy, mąka ziemniaczana, jaja kurze, olej rzepakowy, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)
  4. Sałata lodowa(składniki: sałata lodowa, jogurt naturalny( z mleka), cytryna, cukier)

5. Kompot wiśniowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

1.Koktajl truskawkowo – bananowy (składniki: jogurt naturalny, truskawki, banan, miód wielokwiatowy)

2.Wafle ryżowe

3.Pomarańcza

Alergeny: 1, 3, 7

WTOREK

16/04/2024

Śniadanie

 

  1. Kasza kukurydziana na mleku (składniki: kasza kukurydziana, mleko 2%, cukier trzcinowy)

2.Pieczywo mieszane (składniki: mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Szynka wieprzowa
  3. Sałata
  4. Ogórek zielony
  5. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

8.Melon

Alergeny: 1,  6, 7

Obiad

  1. .Barszcz czerwony z makaronem (składniki: woda, burak czerwony, makaron ( mąka pszenna, jaja), śmietana 18% ( z mleka) marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, cytryna, cukier, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Ziemniaki puree (składniki: ziemniaki, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu)

3.Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (składniki: mięso drobiowe bez skóry, koperek, bułka tarta (mąka pszenna), jaja kurze, śmietana 18% ( z mleka)pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka(składniki: kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy, cukier)

5. Kompot wieloowocowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chałka (mąka pszenna, jaja, cukier drożdże, masło ( z mleka))
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

4. Kiwi

Alergeny: 1,  3, 7

ŚRODA

17/04/2024

Śniadanie

 

Stół szwedzki:

1.Pieczywo (chleb pszenno-żytni, chleb orkiszowy)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Do pieczywa(szynka drobiowa, ser żółty ( z mleka) dżem truskawkowy – wyrób własny)
  3. Warzywa (sałata, papryka)
  4. Owoce (arbuz, jabłko)
  5. Kawa zbożowa na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kawa zbożowa, miód wielokwiatowy)

7. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

1.Zupa grochowa z ziemniakami (składniki: woda, groch, ziemniaki, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Makaron z białym serem  (składniki: mąka pszenna, jaja, ser biały ( z mleka), śmietana 18% ( z mleka), cukier trzcinowy)

3.Kompot z czarnej porzeczki (składniki: woda, czarna porzeczka mrożona, miód wielokwiatowy)

4.Marchew

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

 

  1. Zapiekanka ( bułka wrocławska, masło ( z mleka), szynka wieprzowa, ser żółty ( z mleka), ketchup)
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  3. Ogórek zielony

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

18/04/2024

Śniadanie

1.Płatki ryżowe na mleku (mleko 2%, płatki ryżowe)

2.Pieczywo mieszane (składniki: mąka pszenna, mąka żytnia)

  1. Masło ( z mleka)
  2. Pasztet pieczony (uda drobiowe, filet drobiowy, bułka tarta ( pszenica), jaja, marchew, c5bula, pietruszka, seler)

5.Sałata, pomidor

6.7Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym

  1. Kakao na mleku ( kakao, mleko, miód wielokwiatowy)

8. Mandarynka

Alergeny: 1, 3, 6, 7

Obiad

  1. Zupa zacierkowa (składniki: woda, zacierka (mąka pszenna, jaja kurze), udziec z indyka, marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, pietruszka liście, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

2.Ziemniaki puree (składniki: ziemniaki, mleko 2%,  sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Potrawka z kurczaka (składniki: filet drobiowy, uda drobiowe, śmietana 18% ( z mleka), pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zwartości sodu)

4.Surówka z czerwonej kapusty i jabłka (składniki: kapusta czerwona, jabłko, olej rzepakowy, cukier, cytryna)

  1. Kompot truskawkowy słodzony miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 7,9

Podwieczorek

1.Gofry(mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier trzcinowy)

2.Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

3.Mleko 2%

4.Borowki

Alergeny: 1, 3,  7

PIĄTEK

19/04/2024

Śniadanie

    1. Płatki owsiane na mleku ( mleko 2%, płatki owsiane)

    2.Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia)

    1. Masło ( z mleka)
    2. Jajko na twardo
    3. Sałata, Szczypiorek
    4. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
    5. Banan

    Alergeny: 1, 3, 7

    Obiad

    1. Zupa kalafiorowa z makaronem (składniki: woda, makaron(mąka makaronowa pszenna), łopatka, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, kalafior, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18% ( z mleka))
    2. Ziemniaki (składniki: ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu)
    3. Ryba panierowana(składniki: ryba,, pieprz mielony czarny, sól o obniżonej zawartości sodu, bułka tarta( pszenica), jaja kurze, olej rzepakowy)
    4. Surówka z marchwi i jabłka (składniki: jabłko, marchew, jogurt naturalny ( z mleka), cukier, pieprz czarny mielony)

    5. Kompot wiśniowo-truskawkowy dosładzany miodem wielokwiatowym (składniki: woda, truskawki mrożone, miód wielokwiatowy)

    Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

    Podwieczorek

    1.Sernik na zimno na bazie jogurtu naturalnego (jogurt naturalny ,(z mleka), owoce mrożone, żelatyna))

    2.Herbata owocowa słodzona miodem wielokwiatowym

    3.Jabłko

    Alergeny: 1,  7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl