Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

06/05/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (składniki: mąka pszenna, mąka żytnia)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Jajecznica ( masło ( z mleka), jaja, szczypiorek)
  4. Kakao na mleku słodzone miodem wielokwiatowym(mleko 2%, kakao

naturalne, miód wielokwiatowy)

  1. Herbata/ słodzona miodem wielokwiatowym
  2. Jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

  1. Barszcz biały z ziemniakami (składniki: woda, łopatka, ziemniaki, marchew, cebula,

seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej

zawartości sodu, śmietana 18% ( z mleka), cytryna, majeranek)

  1. Makaron z białym serem (składniki: mąka pszenna, jaja, ser biały ( z mleka),

śmietana 18% ( z mleka), cukier trzcinowy)

  1. Kompot z czarnej porzeczki (składniki: woda, czarna porzeczka mrożona, miód

wielokwiatowy)

  1. Marchew

Alergeny: 1, 3,  7, 9

Podwieczorek

 

  1. Kajzerka ( mąka pszenna)
  2. Masło ( z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Kiwi

Alergeny: 1, 6, 7

WTOREK

07/05/2024

Śniadanie

  1. Płatki orkiszowe na mleku ( mleko 2%, pszenica)
  2. Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytni)
  3. Szynka drobiowa
  4. Sałata, ogórek zielony
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Melon

 

Alergeny: 1,  6, 7

Obiad

  1. Zupa brokułowa z ziemniakami (składniki: woda, brokuł, ziemniaki, marchew, cebula,

seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej

zawartości sodu, śmietana 18% ( z mleka), jogurt naturalny ( z mleka), masło 82% ( z mleka))

  1. Kasza gryczana
  2. Karkówka duszona w sosie własnym (karkówka, cebula, mąka pszenna, olej

rzepakowy,)

  1. Ogórek kwaszony
  2. Kompot wiśniowy (woda, wiśnia mrożona, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1,  7, 9

Podwieczorek

  1. Budyń domowy o smaku waniliowym ( mleko 2%, skrobia ziemniaczana,

cukier waniliowy, jaja, masło ( z mleka))

  1. Borówka

Alergeny: 3,  7

ŚRODA

08/05/2024

Śniadanie

 

  1. Pieczywo ( chleb pszenno – żytni, ( maka pszenn, zytnia), bułka kukurydziana)
  2. Szynka wieprzowa, schab pieczony, twarożek (ser biały ( z mleka),

 jogurt naturalny ( z mleka)

  1. Sałata, rzodkiewka, szczypiorek
  2. Arbuz, grjpfrut
  3. Kawa zbożowa slodzona miodem wielokwiatowym (kawa zbozowa

(pszenica), mleko 2%, miod wielkwiatopwy)

  1. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

 

  1. Barszcz czerwony z ziemniakami (składniki: woda, burak czerwony, ziemniaki,

 marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy,

 sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18% ( z mleka), jogurt naturalny ( z mleka),

masło 82% ( z mleka), cytryna, cukier trzcinowy)

  1. Spaghetti (makaron( maka pszenna, jaja), łopatka, przecier pomidorowy, czosnek,

 cebula, zioła)

  1. Pomidorki koktajlowe
  2. Kompot wieloowocowy ( woda, mieszanka kompotowa, miód wielokwiatowy)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

1. Chleb pszenno – żytnia (mąka pszenna, żytnia)

2. Masło ( z mleka)

3.Ser żółty ( z mleka)

  1. Sałata, papryka
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

 

Alergeny: 1, 7

CZWARTEK

09/05/2024

Śniadanie

 

  1. Kasza jęczmienna na mleku ( mleko 2%, kasza jęczmienna(pszenica) )
  2. Pieczywo mieszane ( maka pszenna, żytnia)
  3. Szynka z indyka
  4. Sałata, pomidor
  5. Herbata slodzona miodwm wielokwiatowym
  6. Pomarańcza

 

Alergeny: 1,  6, 7

Obiad

 

  1. Rosół z makaronem (składniki: woda, udziec z indyka, makaron ( mąka pszenna,

 jaja), marchew, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz

czarny, liść laurowy, sól o obniżonej zawartości sodu)

  1. Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2%)
  2. Schab pieczony w rękawie ( schab, papryka słodka mielona, pieprz czarny

mielony, masło 82% ( z mleka))

  1. Kalafior i brokuł gotowany
  2. Woda z cytryną

Alergeny: 1, 3, 7,9

Podwieczorek

 

  1. Bagietka z masłem i miodem lipowym ( mąka pszenna, masło ( z mleka), miód

lipowy)

  1. Mleko 2%
  2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  3. Arbuz

 

Alergeny: 1,  7

PIĄTEK

10/05/2024

Śniadanie

     

    1. Zacierka na mleku ( zacierka ( maka pszenna, jaja), mleko 2%)
    2. Pieczywo mieszane( maka pszenna, żytnia)
    3. Szynka drobiowa
    4. Sałata, ogórek zielony
    5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
    6. Kiwi

    Alergeny: 1, 3, 6, 7

    Obiad

     

    1. Koperkowa z ziemniakami (składniki: woda, udziec z indyka, ziemniaki, marchew, cebula,

    seler korzeniowy, pietruszka korzeń, por, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól o obniżonej

    zawartości sodu, koperek, śmietana 18% ( z mleka), jogurt naturalny ( z mleka))

    1. Kasza kuskus perłowa ( pszenica)
    2. Ryba panierowana smażona (ryba, jaja, bułka tarta ( pszenica), olej rzepakowy,)
    3. Surówka z kiszonej kapusty ( kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
    4. Kompot wieloowocowy (woda, mieszanka kompotowa mrożona, miód wielokw.)

    Alergeny: 1, 3,  7, 9

    Podwieczorek

     

    1. Muffinki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier trzcinowy,

    kakao naturalne)

    1. Mleko 2%
    2. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
    3. Jabłko
    Alergeny: 1, 3,  7

    INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

    Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten

    2. Skorupiaki i produkty pochodne

    3. Jaja i produkty pochodne

    4. Ryby i produkty pochodne

    5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

    6. Soja i produkty pochodne

    7. Mleko i produkty pochodne

    8. Orzechy

    9. Seler i produkty pochodne

    10. Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek siarki

    13. Łubin

    14. Mięczaki

    Kontakt

    Adres

    Marii Konopnickiej 3
    09-451 Radzanowo

    Telefon

    24 265 43 44

    Email

    przedszkoleradzanowo@op.pl