PONIEDZIAŁEK
16/12/2024
Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
- Masło (z mleka)
- Ser żółty
- Sałata, papryka
- Mleko 2%
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
- Zupa pomidorowa z ryżem (łopatka, ryż, marchew, pietruszka, seler, po,cebula, śmietana 18% z mleka), jogurt naturalny (z mleka),przecier pomidorowy,sól niskosłodzona, pieprz czarny ziarnisty)
- Ziemniaki
- Schab duszony (schab, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz czarny, papryka czerwona słodka)
- Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko)
- Kompot owocowy słodzony miodem wielokwia (woda, owoce mrożone)
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9
Podwieczorek
- Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, żytnia)
- Masło 82% (z mleka)
- Jajko gotowane na twardo
- Sałata
- Kakao słodzone miodem wielokwiato (mleko, kakao naturalne)
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
Alergeny: 1, 3, 7
WTOREK
17/12/2024
Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąkla pszenna, żytnia)
- Masło 82% (z mleka)
- Szynka wieprzowa
- Sałata, ogórek zielony
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Melon
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
- Zupa koperkowa z kaszą kuskus (woda, udziec z indyka, kasza kuskus (pszenica), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka), sól niskosodowa, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie)
- Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
- Pulpety w sosie śmietanowym (łopatka, bułka tarta ( pszenica), jaja, koperek, śmietana 18% (z mleka))
- Surówka z czerwonej kapusty (czerwona kapusta, jabłko, olej rzepakowy)
- Kompot z czarnej porzeczki słodzony miodemwielokwiatowym (woda, czarna porzeczka mrozona)
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9
Podwieczorek
- Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, mleko, kakao naturalne, olej rzepakowy)
- Mleko 2%
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Marchew
Alergeny: 1, 3, 7
ŚRODA
18/12/2024
Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
- Masło 82 % z mleka)
- Szynka drobiowa
- Sałata, pomidor
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
- Mandarynka
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
- Krupnik z kaszy jęczmiennej (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna (pszenica),marchew, pietruszka , seler, por, cebula, śmietana 18% sol niskosłodzona, pieprz czarny ziarnisty)
- Makaron z mięsem mielonym (makaron (mąka pszenna, jaja), łopatka, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, sól niskosodowa, pieprz mielony)
- Jabłko
- Kompot wieloowocowy (woda, mieszanka kompotowa mrożona)
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Podwieczorek
- Kajzerka z masłem (mąka pszenna, masło (z mleka))
- Krakowska sucha
- Ogórek kiszony
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Gruszka
Alergeny: 1, 6, 7
CZWARTEK
19/12/2024
Śniadanie
- Kasz manna na mleku (mleko 2%, kasza manna (pszenica))
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
- Polędwica wieprzowa
- Sałata, ogórek zielony
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Pomarańcza
Alergeny: 1, 6, 7
Obiad
- Zupa fasolowa z zacierką (woda, łopatka, fasola biała, zacierka ( maka pszenna, jaja), marchew, pietruszka , seler, por, cebula, sol niskosłodzona, pieprz czarny ziarnisty)
- Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
- Frykadelki (filet drobiowy, mąka pszenna, jaja, czosnek, sól niskosodowa, pieprz czarny,olej rzepakowy)
- Surówka z kapusty białej, marchwi i jabłka (kapusta biała, marchew, jabłko,jogurt naturalny (z mleka))
- Kompot jagodowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, jagoda mrożona)
Alergeny: 1, 3, 7, 9
Podwieczorek
- Jogurt naturalny (z mleka)
- Wafle kukurydziane
- Jabłko
Alergeny: 7
PIĄTEK
20/12/2024
Śniadanie
- Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
- Masło (z mleka)
- Jajko gotowane na twardo
- Sałata, szczypiorek
- Kakao słodzone miodem wielokwiatowym
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Kiwi
Alergeny: 1, 3, 7
Obiad
- Czerwony barszcz z makaronem (woda, makaron (mąka pszenna, jaja), seler, cebula, marchew, pietruszka, por, czerwony burak, śmietana 18%,(z mleka), cukier, jogurt naturalny (z mleka), cytryna, sól niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
- Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2%)
- Paluszki rybne (paluszki rybne ( ryby białe (dorsz, mintaj, morszczuk, miruna, mąka pszenna, jaja, przyprawy, olej rzepakowy)
- Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka (kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
- Kompot wieloowocowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, mieszanka kompotowa mrożona)
Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9
Podwieczorek
- Chałka (mąka pszenna, jaja)
- Mleko 2%
- Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
- Jabłko
INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Kontakt
Adres
Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo
Telefon
24 265 43 44
przedszkole@radzanowo.pl