Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

16/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Ser żółty
  4. Sałata, papryka
  5. Mleko 2%
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa pomidorowa z ryżem (łopatka, ryż, marchew, pietruszka, seler, po,cebula, śmietana 18%  z mleka), jogurt naturalny (z mleka),przecier pomidorowy,sól niskosłodzona, pieprz czarny ziarnisty)
  2. Ziemniaki
  3. Schab duszony (schab, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz czarny, papryka czerwona słodka)
  4. Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko)
  5. Kompot owocowy słodzony miodem wielokwia (woda, owoce mrożone)

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, żytnia)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Jajko gotowane na twardo
  4. Sałata
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiato (mleko, kakao naturalne)
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Jabłko

Alergeny:  1, 3, 7

WTOREK

17/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąkla pszenna, żytnia)
  2. Masło 82% (z mleka)
  3. Szynka wieprzowa
  4. Sałata, ogórek zielony
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Melon

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa koperkowa z kaszą kuskus (woda, udziec z indyka, kasza kuskus (pszenica), marchew, pietruszka, seler, cebula, por, śmietana 18% (z mleka), jogurt naturalny (z mleka)sól niskosodowa, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie)
  2. Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
  3. Pulpety w sosie śmietanowym (łopatka, bułka tarta ( pszenica), jaja, koperek, śmietana 18% (z mleka))
  4. Surówka z czerwonej kapusty (czerwona kapusta, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot z czarnej porzeczki słodzony miodemwielokwiatowym (woda, czarna porzeczka mrozona)

Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

Podwieczorek

  1. Babeczki czekoladowe (mąka pszenna, jaja, mleko, kakao naturalne, olej rzepakowy)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Marchew

Alergeny: 1, 3, 7

ŚRODA

18/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
  2. Masło 82 %  z mleka)
  3. Szynka drobiowa
  4. Sałata, pomidor
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  6. Mandarynka

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Krupnik z kaszy jęczmiennej (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna (pszenica),marchew,  pietruszka , seler, por, cebula, śmietana 18%  sol niskosłodzona, pieprz czarny ziarnisty)
  2. Makaron z mięsem mielonym (makaron (mąka pszenna, jaja), łopatka, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, sól niskosodowa, pieprz mielony)
  3. Jabłko
  4. Kompot wieloowocowy (woda, mieszanka kompotowa mrożona)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Kajzerka z masłem (mąka pszenna, masło (z mleka))
  2. Krakowska sucha
  3. Ogórek kiszony
  4. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym (mleko 2%, kakao naturalne)
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Gruszka

Alergeny: 1, 6, 7

CZWARTEK

19/12/2024

Śniadanie

  1. Kasz manna na mleku (mleko 2%, kasza manna (pszenica))
  2. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
  3. Polędwica wieprzowa
  4. Sałata, ogórek zielony
  5. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  6. Pomarańcza

Alergeny: 1, 6, 7

Obiad

  1. Zupa fasolowa z zacierką (woda, łopatka, fasola biała, zacierka ( maka pszenna, jaja), marchew,  pietruszka , seler, por, cebula, sol niskosłodzona, pieprz czarny ziarnisty)
  2. Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko 2%)
  3. Frykadelki (filet drobiowy, mąka pszenna, jaja, czosnek, sól niskosodowa, pieprz czarny,olej rzepakowy)
  4. Surówka z kapusty białej, marchwi i jabłka (kapusta biała, marchew, jabłko,jogurt naturalny (z mleka))
  5. Kompot jagodowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, jagoda mrożona)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek

  1. Jogurt naturalny (z mleka)
  2. Wafle kukurydziane
  3. Jabłko

Alergeny: 7

PIĄTEK

20/12/2024

Śniadanie

  1. Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia)
  2. Masło (z mleka)
  3. Jajko gotowane na twardo
  4. Sałata, szczypiorek
  5. Kakao słodzone miodem wielokwiatowym
  6. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  7. Kiwi

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

  1. Czerwony barszcz z makaronem (woda, makaron (mąka pszenna, jaja), selercebula,  marchew, pietruszka, por, czerwony burak, śmietana 18%,(z mleka), cukier,  jogurt naturalny (z mleka), cytryna, sól niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
  2. Ziemniaki puree ( ziemniaki, mleko 2%)
  3. Paluszki rybne (paluszki rybne ( ryby białe (dorsz, mintaj, morszczuk, miruna, mąka pszenna, jaja, przyprawy, olej rzepakowy)
  4. Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka (kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy)
  5. Kompot wieloowocowy słodzony miodem wielokwiatowym (woda, mieszanka kompotowa mrożona)

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

  1. Chałka (mąka pszenna, jaja)
  2. Mleko 2%
  3. Herbata słodzona miodem wielokwiatowym
  4. Jabłko
Alergeny: 1, 3, 7

INFORMUJEMY, ŻE JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępna tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Kontakt

Adres

Marii Konopnickiej 3
09-451 Radzanowo

Telefon

24 265 43 44

Email

przedszkole@radzanowo.pl